Een SMTP plugin installeren

Op onze nieuwste servers hebben we standaard geen sendmail meer geinstalleerd daarom moet je een SMTP plugin installeren op je WordPress website om emails van de site te onvangen. Wellicht vraga je je af waarom we dit doen, we hebben er een goede reden voor.

E-mail via authenticated SMTP en over een TLS-beveiligde verbinding versturen biedt namelijk een grotere zekerheid van het aankomen van e-mails bij de ontvangers. Als je dit anoniem via de webserver localhost verstuurt, dan wordt het sneller als spam aangemerkt.

In dit artikel installeren we onze favoriete plugin om e-mail mee te versturen op een WP site: YAYSMTP

STAP 1 : Installeren Plugin

De eerste stap is het installeren van de plugin, hiertoe log je in op de WordPress website en ga je naar Plugins, Nieuwe plugin. In de zoekbalk vul je in yaysmtp.

Na de activatie klik je op settings, een aantal gegevens staan al ingevuld. Indien nodig gaan we deze aanpassen.

In de image hierboven zie de gegevns die wij gaan aanpassen, bij 1 staan de afzender gegevens en bij 2 staat de verzend methode (daarover straks meer).

Allereerste de afzender, in principe moet deze gelijk zijn aan de gegevens die je van ons het gekregen, anders zal de mailserver denken dat je wilt gaan spammen en de mails blokkeren. In dit gaval gebruiken we het domein perfomancehosting.eu en hebben we op de mail server het domein aangemaakt met een e-mail adres info@performancehosting.eu. Bij From name kunnen we een Naam in vullen wij hebben hier gekozen voor de domeinnaam maar dit kan alles zijn, ook je eigen naam.

Bij 2 zie je dan dat je de het mail systeem moet selecteren, wij kiezen voor onze eigen servers (mail.vcloud.be) maar hier kan je ook een andere SMTP service kiezen, ga je heel veel mails versturen via de website is het wellicht aangeraden om bijvoorbeeld mailgun te kiezen of een aanbieder als sendgrid of Amazon SES. Deze staan grotere hoeveelheden mails per dag toe als wij. Goed we gana verder met de volgende stap.

Stap 2:

Zoals gezegd kiezen wij voor Other SMTP.

Nu gaan we configureren:

• Uitgaande mailserver:
    Server: s1.vcloudhosting.eu
    Protocol: SMTP
    Poort: 465 Encryptie:SSL

• SMTP Username: deze heb je gekregen van ons of zelf aangemaakt als reseller.
  • SMTP Password: deze heb je gekregen van ons of zelf aangemaakt als reseller.

Als laatste klikken we op Save Changes, in principe ben je nu klaar om de plugin te gebruiken. We gaan nog een paar extra stappen doen, de plugin heeft namelijk een paar ingebouwde extra's. Als eesrte gaan we natuurlijk testen of alles goed is ingesteld en we gaan een test email versturen. Door op de knop Send Test Email te klikken in het volgende venster geven we dan een email adres op waar je toegang to hebt en klikken op Send Email. Als alles goed gata zie je onderin beeld kort: Email has been sent.

STAP 3:

Een van de handige extra's is dat je in YAYSMTP ook kan zien welke mails succesvol verstuurd zijn, echter de standaard settings kunnen verbeterd worden. Klik daarom op het knopje emaillogs tweede knop naast de Send Test email.

Dan klikken we op: Email log settings

Hier doen we de volgende aanpassingen:

Bij basic/full information kies je voor Full information, en bij delete logs kiezen wij voor 14 dagen. Dit is in te stellen naar je eigen goesting, waarbij je moet bedenkend dat de database erg groot kan worden (en dus de website kan vertragen) als je te de data te lang op slaat. Voor de GDPR moet je natuurlijk melding maken dat je de emails opslaat gedurende een bepaalde tijd.

Al laatste klikken we op Save Changes.

Dat was alles, er zijn natuurlijk nog meer settings te doen deze laten we aan jullie, heb je nog vragen dan kan je ons mailen op support@kyzoe.be

We hebben ook een kort filmpje gemaakt die alle hierboven vermelde stappen doorloopt:

• wp, SMTP plugin, WordPress