Wanneer je je registreert bij een provider en een domeinnaam koopt, is deze toegankelijk op de primaire root servers voor het publiek, binnen 24 uur na de registratie. Maar voordat deze meer toereikend en publiek is, moet je wachten tot de informatie door alle DNS-servers stroomt. Dit proces heet propagatie.

Tijdens dit proces kan je website al zichtbaar zijn vanuit de ene ISP, maar niet vanuit een andere. Bij een domeinverhuizing met nieuwe nameservers kan het voorkomen dat website bezoekers zowel op de nieuwe als nog op de oude server  de site bekijken, totdat alle providers alleen nog verwijzen naar de nieuwe server.

De snelheid waarmee de bezoekers zich aanpassen aan de nieuwe servers is afhankelijk van factoren zoals demografie, geografische ligging, de internet service providers, hun verbindingsbereik, enz. Zodra het propagatie proces is afgerond is je website toegankelijk op de server van de host en is je e-mailaccount volledig functioneel.

Er is geen zekere manier of na te gaan of en wanneer de propagatie is voltooid. Het is mogelijk dat in de eerste 48 uur, terwijl je je website kunt bekijken op de nieuwe server, een andere gebruiker in hetzelfde gebied of locatie, met behulp van dezelfde ISP, niet in staat is om dit te doen. Propagatie is tijdsafhankelijk.

Er zijn echter een paar factoren die invloed hebben op de DNS propagatie tijd:

• TTL (Time To Live) instellingen - TTL bepaalt de periode waarin de informatie op je DNS-records wordt gecached door de servers. Voor elk DNS-record in het bestand van je domeinnaam kan een TTL worden ingesteld. Stel dat je TTL voor een bepaalde record is ingesteld als 2 uur, dan slaan de servers lokaal de informatie van dat record op, 2 uur vóór de bijgewerkte informatie wordt ontvangen van de primaire naamserver. Een kortere TTL kan helpen in een verhoogde propagatie snelheid. Het nadeel is dat met de kortere TTL ook de query's voor je primaire naamserver zullen toenemen, waardoor de doorlooptijd van de server vertraagt.
  • ISP -. Sommige ISP's hebben hun eigen TTL ingesteld die de DNS-records lokaal opslaat, voor het versnellen van de surfsnelheid en om traffic te verminderen, maar dit resulteert in het vertragen van de propagatie tijd. Sommige ISP's hebben ook de neiging om de TTL-instellingen en updates te negeren of gegevens slechts een keer in een paar dagen op te halen uit de primaire naamserver.
  • Domein Naam Registratie – Als je je naamservers wil wijzigen, wordt je verzoek doorgestuurd naar het register binnen een tijdsspanne van enkele minuten. Dit verzoek wordt doorgestuurd naar hun root zone en de root zone wordt onmiddellijk bijgewerkt. Maar niet alle registers zijn prompt in hun werkintegriteit en de updates worden vertraagd, of ze stellen hun TTL in op een zeer lange periode, laten we zeggen 48 uur of meer om overmatig gebruik te voorkomen.